Høre Sansen

Denne sans benævnes også som den auditive sans og lyd sansen.

Den lydlige sansning har en vigtig funktion i form af at kunne give advarsler og denne funktion bevares under søvnen, hvor lyde kan gøre os bange og vække os.

Hørelsen forekommer gennem en serie af komplekse signaler kendt som "lyd". Lyden starter som lydbølger, der går til ydre øre. Lydbølgerne forplanter sig gennem det ydre øres tragt og rammer trommehinden hvor bølgerne forplanter sig gennem det luftfyldte mellemøre. Dette sker gennem tre små knogler, der kaldes hammeren, ambolten og stigbøjlen. Hammeren har kontakt til trommehinden, der sender lyden videre til ambolten og herfra videre til stigbøjlen, der har kontakt til det indre øre gennem et punkt kaldet det ovale vindue.

I det indre øre er der væske hvori lydimpulsen forplantes i den struktur, der hedder cochlea. Uden disse omkoblinger ville vi ikke være i stand til at høre, fordi hjernen ikke kan reagerer på mekaniske vibrationer. Øret fungerer derfor som en mikrofon. Den forandrer mekanisk energi til elektrisk energi. Lyden sendes herfra videre som elektriske nerveimpulser til hjernen. Den væske, hvori organerne ligger, deles med det vestibulære system og det auditive system. Derfor er der ofte sammenhæng mellem balanceproblemer og problemer med det indre øre.

Øret er det første organ der er fuldt udviklet i foster tilværelsen. Forskere har opdaget, at selv i fostertilværelsen vender fosteret sig efter moderens stemme som et omdrejningspunkt.